NTAK tanúsítványok megújítása lépésről-lépésre

1. lépés: Kérelem fájlok letöltése a FelhőMatracról

Első lépésként a még meglévő NTAK kapcsolat bontása szükséges, hogy elérhetővé váljon az a felület, ahonnan az új tanusítvány-igénylő dokumentumok letölthetőek lesznek. Saját FelhőMatrac fiókjában a FIÓKOM / SZÁLLÁSHELYEK menüpont alatt (a szálláshely nevére kettőt kattintva) Lap aljára görgetve a ’Tanúsítványok (NTAK)’ fülre kattintva a következőt látja:
Kattintson az NTAK kapcsolat bontása feliratú rózsaszín gombra. Majd ezután töltse le a következő két fájlt (sárga gombokra kattintva):
  • Authentikációs tanúsítvány kérelem letöltése (csr)
  • Aláíró tanúsítvány kérelem letöltése (csr)
Ha böngésző ablaka alján megjelenik a következő értesítés, kattintson a Megőrzés gombra. A letöltött fájlokat NE próbálja megnyitni, mert nem kell: úgy lett kitalálva a formátumuk, hogy csak az NTAK szerverei tudják elolvasni őket.

2. lépés: Kérelem fájlok feltöltése az NTAK-ra

Az ntak.hu-ra ügyfélkapus felhasználónévvel és jelszóval tudnak belépni. Itt a képernyő közepén lévő ’SZOLGÁLTATÓK ÉS SZOLGÁLTATÁSI HELYEK’ menüre kattintva az alábbi felület fogadja:
A lefelé mutató nyíllal jelzett ’Kinyit’ gomb után megjelennek a szolgáltatóhoz rögzített szálláshelyek és egyéb szolgáltatási helyek:
A táblázat alján, a SZÁLLÁS oszlop alatt található nyíllal tud továbblépni a szálláshelyek Tanúsítvány-igényléséhez szükséges felületre.
Itt a Szolgáltatóhoz rögzített összes Szálláshely feltüntetésre kerül, Önnek arra kell kattintania, amelyiket épp megújítani szeretné.
A Szálláshely neve melletti kis legördülő nyíllal az alábbi dobozka jelenik meg:
Kattintson a ’Tanúsítványigénylés’ gombra. A következő lépésként mindenekelőtt a régebben sikeresen létrehozott tanúsítványokat vissza kell vonni a lap alján található opció segítségével:
A felugró ablakban meg kell adni a kérelmek visszavonásának indokát, melyet kicsit lejjebb görgetve megadhatunk, mint Elavult:
Ekkor kis felugró sárga ablak ad rövid tájékoztatást a visszavonás elfogadásáról, melynek pontos státuszáról az alatta lévő táblázat is visszajelzést ad. Elképzelhető, hogy az egyik tanúsítvány státusza rögtön ’Visszavonva’ állapotot mutat, de a képernyő frissítése/ újratöltése után a még csak ’Befogadva’ lévő kérelem is visszavonttá válik. Kérem, csak a Visszavont állapot elérése után kezdjék meg az új kérelmek indítását.
Az ekkor kattintson a FÁJL FELTÖLTÉSE gombokra, és töltse fel saját gépéről az Authentikációs és az Aláíró (Sign) fájlokat is (Letöltések között találja őket).
Ha sikeresen feltöltődött egy fájl, már tud mellette kattintani a KÉRELEM INDÍTÁSA gombra. Mindkét esetben a következő visszajelzést fogja látni:

3. lépés: Tanúsítvány fájlok letöltése az NTAK-ról

Maradjon belépve az NTAK ugyanazon oldalán. A kérelem indítások után az oldal alján lévő táblázatban az alábbi két visszajelzés lehetséges: ’Tanúsítvány kész’ vagy ’Tanúsítványkérelem befogadva’. Pár perc elteltével, illetve az oldal újratöltése után feltűnik a TANÚSÍTVÁNY KÉSZ felirat. Ezt várja meg. Ekkor kattintson mindkét sorban a LETÖLTÉS gombokra.
Ekkor a számítógép egy figyelmeztetést jelenít meg, miszerint az ilyen típusú fájlok veszélyt jelenthetnek, mégis le szeretné-e menteni. Kattintson a Megtartás/ Megőrzés gombra:
A letöltött fájlokat NE próbálja megnyitni, mert nem kell: úgy lett kitalálva a formátumuk, hogy csak az NTAK és a FelhőMatrac szerverei tudják elolvasni őket.

4. lépés: Tanúsítvány fájlok feltöltése a FelhőMatracba

Saját FelhőMatrac fiókjában a FIÓKOM / SZÁLLÁSHELYEK menüpont alatt (a szálláshely nevére kettőt kattintva), az oldal alján kattintson a szürke FÁJL KIVÁLASZTÁSA gombokra, és töltse fel az NTAK-tól kapott fájlokat a megfelelő sorba (saját gépén a Letöltések között találja őket).
Ezután kattintson a zöld színű MENTÉS gombra. Ha sikeres volt a feltöltés, a következő zöld pipa visszajelzést fogja látni. Ha a fájlokat a megfelelő mezőhöz töltötte fel, a lenti szín-és számkódolásnak oszloponként egyeznie kell egymással. Az oldal alján megjelenik egy kék színű VALIDÁLÁS gomb. Kattintson rá.
Ha sikeres volt az összekötés az NTAK-kal, a következő üzenet jelenik meg az oldal alján.
Ekkor nincs több feladata, szálláshelye NTAK-adatkapcsolata aktív. 🎉

Copyright © Felhőmatrac 2022. Minden jog fenntartva!

A Felhőmatrac szálláskezelőt a 7Hills Kft. készíti.

Közösség