Ha a fenti kérdés felmerül önben, akkor a válasz nagy valószínűség szerint IGEN lesz.

Járjuk hát körbe, miért.

Mi is pontosan az NTAK?

Az NTAK (azaz ‘entak’) a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ rövidítése. Ez egy “digitális adatszolgáltatási rendszer”, amit a Magyar Turisztikai Hivatal működtet.

Mit csinál az NTAK? Adatot gyűjt.

Az NTAK létrahozásának hivatalos célja, hogy “valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata”.

Az NTAK következőképpen határozza meg saját feladatát:

“A rendszer kizárólag statisztikai célú, statisztikai adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas – semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be.

Olvassa el cikkünket: Milyen adatokat gyűjt az NTAK?

Milyen szálláselyek adatai érdeklik?

Az NTAK létrahozásának hivatalos célja, hogy “valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata“.

Ez bizony az ÖSSZES szálláshelyre vonatkozik.

Nagyokra és kicsikre egyaránt!

2019-ben még csak a szállodákra és panziókra volt érvényes, 2020-tól viszont már a legkisebb szállásadóknak is kötelező az NTAK adatszolgáltatás.

Azaz ma már az ötcsillagos szállodáktól kezdve, a vendégházakon, apartmanokon, kempingeken és gyerektáborokon keresztül, egészen a turistáknak kiadó lakásokig (Airbnb) és a tóparti kiadó szobákig mindenkinek kötelező.

Kötelező az NTAK mindenkinek, és nem számít, hogy profi vagy magánszállás, hogy egész évben nyitva van, vagy csak nyáron, hogy magasak-e az árai, vagy alacsonyak.

Kötelező az NTAK mindenkinek, nem számít, hogy mi a szálláshely pontos típus szerinti besorolása, vagy hogy milyen vállalkozási formában történik az üzemeltetése, vagy hogy hogyan adózik.

Olvassa el cikkünket: Az ön szálláshelye milyen típusba esik 2020-ban?

Kinek ad feladatot az NTAK?

Hasonlóan a NAV ügyintézéshez, vagy az önkormányzati regisztrációhoz, a szálláshelyek NTAK adminisztrációját is csak a hivatalos tulajdonos vagy üzemeltető (cég vezetője) végezheti.

Ugyanis az NTAK regisztrációs felülete a kormányzati hivatalos weboldalak közé tartozik, ahová a kormányzati Ügyfélkapuhoz tartozó személyes loginnal és jelszóval léphetünk be.

Ott aztán a turisztikai regisztrációnk és pontos szálláshely-típusunk szerint regisztráljuk a szálláshely befogadóképességét (fő) és egységeit (azaz szobáit, apartmanjait, faházait, stb.), majd NTAK-partner adatszolgáltató szoftvert választva már indíthatjuk is folyamatos napi adatküldésünket.

Érdeklik a részletek? Olvassa el cikkünket: Mik a feladataim az NTAK kapcsán?

Copyright © Felhőmatrac 2022. Minden jog fenntartva!

A Felhőmatrac szálláskezelőt a 7Hills Kft. készíti.

Közösség