A FelhőMatrac Szálláshelyépítő funkciójával könnyen kialakíthatja fiókjában szálláshelye szoba- ill. szállásegység-struktúráját, és megadhatja férőhelyeit.

Szálláshely struktúrája = lakóegységek

A szálláshely struktúrájának kialakítása a lakóegységek megadását jeleni. Ezek lehetnek szobák, lakosztályok, apartmanok, faházak, sátorhelyek, vagy egészen egyediek is, mint a jurták, vagy glamping sátrak. A struktúra kialakításánál az a cél, hogy fiókjában Naptár nézetben szálláshelye valós egységeit lássa egymás alatt sorakozni, hogy rendben tudja vezetni a hozzájuk tartozó foglalásokat.

Mi számít egy lakóegységnek?

Egy lakóegységnek az számít szálláshelyén belül, amit egyben ad ki vendégeinek. Így egy egység tartalmazhat akár több szobát is. Szálloda vagy panzió esetében a lakóegységek tipukusan szobák, vagy lakosztályok (amik állhatnak több szobából is). Apartmanház esetében a lakóegységek tipukusan apartmanok (amik állhatnak több szobából is). Kemping esetében esetében a lakóegységek tipukusan sátorhelyek, mobilházak, faházak (amik üdülőházként állhatnak több szobából is), jurták, sátrak. Hostel, kollégium, vagy munkásszálló esetében a lakóegységek lehetnek szobák, de hálótermekben bérelhető helyek esetén ez tovább bontható ágyak szintjére is. Vendégház esetében, amikor az egész házat lehet egyben kibérelni, egy lakóegység van, maga a vendégház (mint üdülőház). Lakás esetében, amikor az egész lakást lehet egyben kibérelni, egy lakóegység van, maga a lakás (mint apartman). Magánszálláshelyeken kiadó szobák esetében a lakóegységek tipikusan a külön kibérelhető szobák, vagy apartmanok.

Példa

Tegyük fel, hogy a képen szereplő szobákat szeretnénk megadni. Ehhez a Törzsadatok / Szálláshelyépítő menüpontban a következő stuktúrát kell kialakítanunk. Lépések:

1. Hozzon létre egy épületet:

A fenti kék mezőben adja meg az épület nevét (a példában “Panzió”), majd kattintson mellette a (+) Épület gombra.

2. Hozzon létre egy szállásegység kategóriát:

A fenti kék mezőben adja meg a kategória nevét (a példában “Szobák”), majd kattintson mellette a (+) Kategória gombra.

3. Adja meg a kategória tulajdonságait.

Adja meg a férőhelyeket: a kategória sor dobozkáiba írja bele, általában hány dupla ágy (azaz 2-fős franciaágy), és hány szimpla ágy van az ilyen típusú egységeiben (ettől majd szobaszinten/egységszinten eltérőt is adhat meg). Egy emeletes ágy két szimpla ágynak számít, a kempinghelyekre pedig a férőhelye szerinti számú szimpla ágyat adjon meg. Adja meg a kategória típusát: válassza ki, hogy melyik illik rá az NTAK által megadott lehetőségek közül.

4. Adja meg a szobákat / lakóegységeket

Kattintson annyiszor a Kategória sorában a zöld (+) Lakóegység gombra, ahágy szobát / egységet szeretne létrehozni. https://felhomatrac.hu/wp-content/uploads/2020/05/lakóegységek-megadva.png

5. Adjon új nevet a szobáknak / egységeknek.

A lakóegységek először automata számot kapnak, ez át tudja írni azokra az elnevezésekre, ahogy önök valóban nevezik őket. Érdemes úgy elnevezni itt a szobákat, hogy az összes kollégájuk biztosan be tudja azonosítani őket. A névben megadhatja akár a férőhelyek számát is: 1. szoba (3 fő), vagy az elhelyezkedését: emelet / 21..

6. Adja meg a szobák / egységek férőhelyeit.

Itt tudja beállítani, ha szobáiban eltérő az ágyszám (dupla ágyak és szimpla ágyak), és itt adhat meg pótágyakat is egységeihez.

Kész?

Ha elkészült, ellenőrizze le a létrehozott szobastruktúráját a Naptár nézetben is.

Miért fontos a férőhelyek száma?

Mert szálláshelye NTAK szoftverében (azaz FelhőMatrac fiókjában) ugyanazt a szállásegység- és férőhelyszámot kell megadnia, mint az ntak.hu-n, hogy a két rendszer kommunikálni tudjon egymással – azaz hogy rendben be tudjanak menni az NTAK-hoz a kötelező foglalási és vendégadatok.

Copyright © Felhőmatrac 2022. Minden jog fenntartva!

A Felhőmatrac szálláskezelőt a 7Hills Kft. készíti.

Közösség