A Magyar Turisztikai Ügynökség által felkarolt új szálláshely-minősítési rendszer feltételei augusztus 18-án láttak napvilágot az 501/2021-es számú kormányrendeletben. Minden egyes szálláshelytípuson belül 1-től 5 csillagig terjedő skálát hoztak létre részletes kritérium rendszer alapján. Az MTÜ célja egy részről az olyan szállások kiszűrése lehet, akik jelenleg megtévesztő információt tűntetnek fel a foglalós oldalakon magukról, más részről az átlagon aluli színvonalú szálláshelyeket akarják minőségi javulásra ösztökélni ezáltal. Nagy kérdés, hogy az új szabályozás mennyire fogja megoldani ezeket, és mennyire fog csillapodni a szembenállás az amúgyis nagy adminisztrációs teher alatt működő szálláshelyadók körében, akiknek jelenleg a digitális okmányolvasási kötelezettséggel is meg kell birkózniuk, amiről itt található bővebben információ.

Az egyéb és magán szálláshely engedéllyel rendelkezők fellélegezhetnek, mert náluk csak 2023 január 1-vel élesedik a minősítési rendszer, addig kell a szállásadónak a regisztrációt elvégeznie. A kempingek és közösségi szállások 2022 június 30-ig kell, hogy regisztráljanak, míg az első kör minősítés a hotelekkel és panziókkal indul 2021 december 31-én.

A szállásoknak első lépésben önmagukat kell értékelniük az https://szallashelyminosites.hu honlapon keresztül, amit majd egy helyszíni ellenőrzés követ, aminek időpontjáról előre értesíteni fogják a szállást. Sikeres ellenőrzés utána a szállás megkapja a minősítést. Ezt a folyamatot minden egyes szállásnak 3 évente meg kell ismételnie. Az állam állja az első alkalmat, míg az azt követőeket már a szállásoknak kell majd fizetniük.

A FelhőMatracnál mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb terhet vehessük le a szállásadók válláról. Sajnos a szálláshelyminősítéssel járó feladatokban nem tudjuk kivenni a részünket, de a piacon nálunk a legolcsóbb a digitális okmányolvasó,és szálláshelykezelő áraink is igazán barátiak, hiszen nálunk csak akkor fizet, ha van vendége, és akkor is forgalomhoz mérten. Nézze meg árkalkulátorunkkal, miért éri meg Önnek nálunk vezetni szálláshelye adminisztrációját, és regisztráljon hűségidő nélkül a FelhőMatracnál.

Copyright © Felhőmatrac 2022. Minden jog fenntartva!

A Felhőmatrac szálláskezelőt a 7Hills Kft. készíti.

Közösség