A jogszabályok útvesztőjében sok szálláshely bizonytalan kiket is fogadhat. Ebben a blog bejegyzésben a Magyar Turisztikai Ügynökség jogértelmezése alapján összeszedtünk mindent, amit a szállásadóknak a jelenleg érvényben lévő szabályokról tudni kell.

A szálláshelyek, vendéglátóhelyek működésére vonatkozó védelmi intézkedéseket a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 484/2020. (XI. 10.) Korm.rendelet) tartalmazza.

A koronavírus elleni védettség igazolására vonatkozó szabályokat a koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021.(II. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: 60/2021. (II. 12.) Korm.rendelet) tartalmazza.

A májusban életbe lépett új szabályok a szálláshelyek, a vendéglátó üzletek, a szabadidős célú létesítmények működésével, a sportlétesítmények, kulturális ese­mények látogatásával, továbbá a maszkviseléssel kapcsolatban kön­nyítéseket vezettek be.

De mit is takar ez gyakorlatban a szállásadóknak?

A korlátozások ideje alatt kizárólag az alábbi vendégek fogadhatóak a szálláashelyen:

  • aki koronavírus ellen védett személynek tekinthető;
    1. a) olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amely állam által kiállított védettségi igazolást Magyarország elismeri és ennek tényét a vonatkozó rendeletben megállapították, és
    2. b) a koronavírus elleni védettségét a részére kiállított koronavírus elleni védettségi igazolás bemutatásával igazolja.

Az elfogadható külföldi okmányok mintái megtalálhatóak a Kormány hivatalos (https://kormany.hu/) honlapján.

A 6-18 életév közötti személynek – kivéve, ha a 18 év alatti személy esetében a kiskorúság ténye nyilvánvaló – igazolnia kell az életkorát fényképes okmánnyal.

A szálláshely üzemeltetője vagy vezetője, illetve az üzemeltető vagy a vezető alkalmazottja megtagadja a szálláshelyre történő bejelentkezését annak, aki a koronavírus elleni védettségét vagy az életkorát a rendeletben meghatározott módon nem igazolja.

  • aki üzleti, gazdasági vagy tanulmányi céllal érkezik;
  • aki a Magyar Honvédség, illetve a rendvédelmi szervek állományába tartozó, szolgálati feladatok ellátása érdekében elhelyezett személy/ kirendelt egészségügyi dolgozó.

Maszkviselés

A szálláshelyen a vendégeknek nem kötelező maszkot viselni, a szálláshely dolgozói számára viszont kötelező. Amennyiben a szálláshely vezetője úgy dönt, felmentést adhat ez alól, de kizárólag a védettségi igazolvánnyal rendelkező munkatársak részére.

Rendezvények, szabadidős létesítmények

A szálláshelyen tilos zenés, táncos rendezvényt szervezni, illetve tartani. Családi esemény, magánrendezvény esetén a jelenlévők száma nem haladhatja meg a tíz főt.

A szálláshelyek területén működő szabadidős létesítmények látogatása megengedett a szálláshelyen tartózkodó, a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő tizennyolcadik életévét be nem töltött személy számára.

A szálláshelyen található wellness részleget (uszoda, fürdő, edző-, és fitneszterem stb.) kizárólag azon vendégek látogathatják, akik a koronavírus ellen védett személynek minősülnek.

A nem a szálláshelyen található, vagy a szálláshelyen található, de nem szálláshely céljából használni kívánt jégpályák, uszodák, edző- és fitnesztermek és sportlétesítmények látogatása csak az alábbi személyek számára megengedett:

  • a versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét be nem töltött személy és az őt felkészítő sportszakember számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából,
  • a koronavírus ellen védett személy számára
  • a sportrendezvényen való részvétel céljából vagy a sportrendezvényre való felkészülés céljából a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló tizennyolcadik életévét betöltött személy és az őt felkészítő sportszakember számára.

A védelmi intézkedések betartásáról a szálláshely üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni.

Copyright © Felhőmatrac 2022. Minden jog fenntartva!

A Felhőmatrac szálláskezelőt a 7Hills Kft. készíti.

Közösség